"Només la força social que sigui capç d'inventar-se a si mateixa pot ser capaç de transformar la societat.

El màxim d'utopisme acompanyarà l'òptim de realisme"

Henri Lefebvre 1967.

dimarts, 23 d’abril del 2013

E3. L’actual època de crisis.

Des de 2008 la crisi ha castigat els barris de la perifèria barcelonina, entre tots, el nostre, tampoc ha pogut escapar d'aquest mal tràngol. Les retallades en els àmbits social i laboral no han deixat de succeir-se, així hem vist com les beques de menjador per als nostres nens i nenes i les plantilles de les nostres escoles i instituts s'han vist reduïdes, com ens tancaven les urgències del CAP Guineueta i com cada cop més veïns i veïnes s'han vist privades d'una llar pel drama de no poder pagar la hipoteca o el lloguer. Amb tot els serveis socials també han patit aquestes retallades i s'han convertit, així, en un mur inaccessible per a la ciutadania i un escut per a l'administració local.

El sistema polític actual nascut a partir de la Transició Democràtica ha arribat a un punt de ruptura. La pèrdua de legitimitat de la classe política i la passivitat de la societat en general ens porta a replantejar-nos noves formes de representació social. Ara ens toca avançar, millorant les noves formes de participació ciutadana, proposant-nos nous reptes en la introducció de les noves tecnologies i les xarxes socials. Encara què ens queda molt camí a recórrer, les actuals mobilitzacions com les primaveres àrabs, el 15-M, la lluita contra les hipoteques, són un referent com a noves formes de fer política; la Transició a una nova política...


Il·lustració 76.VOLEM UN CASAL DE JOVES A PORTA AVV de Porta 2012.


Durant l’estiu de l’any 2012 l’Associació de Veïns i Veïnes i Entitats de Porta amb el suport de AVV Torre-Llobeta i Turò de la Peira, van realitzar un manifest que iniciava un període de negociacions per afrontar la nova situació del barri un cop el Centre Cívic es traslladés a Can Verdaguer. Aquest manifest recollia una llarga reivindicació dels veïns per a la remodelació de la Plaça Sóller justificada en part per millorar el seu ús com a centre de vida social al barri.

Els veïns de Porta liderats per l’AVV de Porta argumentaven que la plaça Sóller tenia risc de quedar sense el suport material i humà que rebia des del centre situat als baixos, agreujant encara més les mancances d’aquesta plaça. En el consell de Barri els veïns van proposar ubicar als baixos de la plaça un Espai Comunitari de Porta. Aquest englobaria el Casal de Joves de la Zona Sud, i un espai d’emmagatzematge de materials per a la majoria d'entitats a les què Can Verdaguer no tingués capacitat. A més es va proposar que els baixos de la plaça també servissin per continuar donant suport a les activitats de la plaça: la festa major, la nit d'ànimes, la cavalcada de reis, carnaval, etc. I així fer de Can Verdaguer i plaça Sóller un potent eix vertebrador de la vida cultural i social del barri.


Il·lustració 77. ARTICLE “EL FÚTBOL ES COSA DE BARRIOS. El Periódico, 2012.


Durant l’any 2012, el Districte va adjudicar el Complex Esportiu de Porta a la Fundació privada Marcet. Dos equips històrics del barri, Alzamora i Piferrer, després de 50 anys de gestió impecable, es veien literalment al carrer.









Il·lustració 78. Cartell de la proposta del Jardí Socioeducatiu terapèutic per al concurs Pla buits. Transforma Porta! 2013.


Des de l’Associació de Veïns i Veïnes de Porta estem treballant en un projecte per guanyar l’espai Piferrer 122 en el concurs de l’Ajuntament de Barcelona, Pla Buits : buits urbans amb implicació territorial i social. El solar de propietat municipal es cedeix per a un ús temporal de tres anys.

Es proposa utilitzar el solar Piferrer 122 com espai agrícola urbà socioeducatiu i vertebrador de la vida pública del barri de Porta. Es presenta la creació d’un jardí mediterrani autogestionat on es pugui cultivar plantes alimentàries, medicinals i ornamentals autòctones que potenciïn la relació entre l’agricultura, la jardineria, l’oci urbà, la salut i la societat. Obrint “la porta” a la realització d’un projecte que promogui el tractament terapèutic de persones amb problemàtiques psicològiques o físiques per mitjà de la jardineria.


IL·LUSTRACIÓ 79. PANCARTA FESTA REIVINDICATIVA SÓLLER. AVV de Porta 2013.



El motiu de discussió entre veïns i administració va venir provocat per la proposta de l'Ajuntament. La proposta per als baixos de la plaça Sóller era donar cabuda a un banc d'aliments centralitzat de tot el Districte. L'AVV i les entitats del barri de Porta no van negar la importància d'un banc d'aliments. però argumentaven que aquest es movia per uns interessos aliens al barri. Segons creiem, la distribució d'aliments a les famílies necessitades hauria de ser més propera i descentralitzada als Serveis Socials de cada barri.

Aquesta foto que vàrem regalar a l'alcalde Trias i a la Regidora Irma Rognoni durant la reunió a la Casa Gran va decidir segurament l'aposta de l'Ajuntament per remodelar la plaça Sóller.

1 comentari:

  1. Recomano la visita d'aquesta direcció
    http://www.flickr.com/photos/theras/
    ...per veure una gran colecció de fotos del Barri fetes en la época dura de lluita (1978...)
    Son tan nostàlgiques...

    ResponElimina