"Només la força social que sigui capç d'inventar-se a si mateixa pot ser capaç de transformar la societat.

El màxim d'utopisme acompanyarà l'òptim de realisme"

Henri Lefebvre 1967.

diumenge, 6 d’octubre del 2013

El barri de Porta es reivindica en la festa Porta'm a l'hort del 27 de Juliol a la plaça Sóller

text per Carlota Surós

El 27 de juliol a la plaça Sóller, va ser l'escenari de "Porta'm a l'Hort", una festa multitudinària per
recaptar fons per a la iniciativa de la creació d'un hort urbà i jardí socioeducatiu al solar del carrer Piferrer, 122. Durant la jornada festiva veïns i joves van lluitar de forma simbolica contra la manca de cohesió social amb la reivindicació de la plaça Sóller com a cor representatiu del barri. Un mercat massiu de segona mà organitzat per Flea Market Barcelona va omplir la plaça de parades de venda de roba i objectes durant tot el dia.

Piferrer 122, un solar per transformar un barri

A Barcelona, àrees perifèriques com el barri de Porta -al districte de Nou Barris- han patit en general un desajust històric que, conjuntament amb factors com l'envelliment de la població, la indefinició de la zona central del barri o la manca de cohesió social, han palesat una sèrie de deficiències que han requerit diferents propostes de renovació.

Una de les solucions per pal·liar la fragmentació social i manca d'identitat pròpia que té el barri actualment ha  estat la reivindicació de la plaça Sóller com a cor simbòlic del barri i la construcció d'un hort urbà i jardí  socioeducatiu al solar Piferrer 122. Amb aquesta eina, col·lectius com l'Associació de Veïns de Porta, Transforma Porta! i casal de Joves de Porta busquen reivindicar el barri de Porta per als propis veïns i la resta de la ciutat, també amb l'esma de promocionar la vida social, cultural i artística de Porta.

La motivació veïnal al barri de Porta no és, en cap cas, una novetat. Enguany se celebren 30 anys de la urbanització de la plaça Sóller, ocorreguda després de la intensa reivindicació dels veïns per dignificar la zona. Porta, com altres zones de Nou Barris i de tota la perifèria barcelonina, va créixer desordenadament amb la immigració dels anys 50 60 i 70, convertint-se en un dels focus de lluita ciutadana al final del franquisme i els primers anys de democràcia. La crisi actual ha revifat aquest vell esperit reivindicatiu.


La proposta de transformació del solar, duta a terme mitjançant la col·laboració entre el col·lectiu Transforma Porta! (transformaporta.blogspot.es) i l'Associació de Veïns de Porta, va ser presentada i acceptada al projecte Pla Buits -un concurs per cedir la utilització i gestió temporal de 19 solars municipals a entitats, associacions i formacions sense ànim de lucre-, i va prendre com a base una consulta popular amb
més de tres-cents participants, que va obtenir els següents resultats:

Conjuntament amb el Centre Cívic Can Verdaguer i la futura remodelació de la plaça Sóller, el solar servirà per desenvolupar la vida del barri, i, al mateix temps, funcionarà com un espai de creació amb l'ànim de dinamitzar els diferents sectors socials que composen la idiosincràsia de Porta i les diferents franges d'edat.

Piferrer 122 significarà la creació d'un jardí mediterrani autogestionat on es puguin cultivar plantes alimentàries, medicinals i espècies autòctones que potenciïn la relació entre l'horticultura, l'agricultura, la jardineria, el lleure, la salut i la interacció social. A més a més, la possibilitat de realitzar un projecte que promogui el tractament terapèutic de persones amb problemes de discapacitat o psicològics és un element
clau pel futur funcionament de l'hort. Per tal d'aconseguir-ho, Transforma Porta! s'ha posat en contacte amb diferents entitats sensibilitzades amb la problemàtica.

El futur Piferrer 122, que serà un espai obert, vol adreçar-se a les persones que mostrin interès per l'horticultura, i en especial a persones i entitats que vulguin col·laborar de manera desinteressada en la creació de l'espai, com, per exemple, centres cívics, escoles, persones amb dependència o organitzacions no
governamentals, entre d'altres

Porta'm a l'Hort
Una festa sostenible per recaptar fons

El 27 de juliol, la plaça Sóller va ser l'escenari de "Porta'm a l'Hort", una festa multitudinària per recaptar fons per posar en marxa el projecte de Piferrer 122. L'elecció de la plaça no va ser gratuïta. A més de les seves dimensions -és una de les més grosses de Barcelona-, la jornada va servir per reivindicar una reurbanització que s'adeqüi als nous temps.

La festa va girar entorn al consum responsable i de qualitat de vida, amb concerts de música, xerrades sobre ecologia, agricultura sostenible i horts urbans organitzat per l'associació de Salut i Agroecologia, entre d'altres, activitats infantils, circ organitzar per l'Ateneu Popular de Nou Barris i un Flea Market, el mercat de segona mà que des del 2009 se celebra periòdicament a Barcelona. "Porta'm a l'Hort" pretén trobar alternatives a la societat de consum i establir lligams de Porta amb la resta del districte i de la ciutat.

La plaça Sóller es va dividir en quatre espais: el més ampli l'ocupaba el Flea Market, durant el dia, i els concerts, a la nit. Un segon espai el va ocupar la zona de restauració amb parades d'alimentació saludable i a un tercer es duran a terme activitats infantils i culturals a càrrec de veïns i veïnes del barri i l'asociació portal de juegos.. I finalment, va haver una mostra d'entitats de Porta i Nou Barris com l'associació 500x20, el club de Fútbol Alzamora, l'AVV de Porta entre d'altres.



El Flea Market més gros

Des del 2009 i seguint l'estela de les Charity Shops britàniques, una alternativa al model comercial en temps de crisi, el Flea Market ha celebrat en diferents punts de la ciutat els seus mercats d'intercanvi on "one man's trash is another man's gold", és a dir, on les deixalles d'un és el tresor d'un altre. Els paradistes no són comerços sinó gent del carrer que vol desprendre's i ven a preus raonables la roba i objectes que ja
no utilitza.

L'èxit del Flea Market s'ha fet evident els darrers anys, fins al punt que el d'aquest 27 de juliol va ser el més gros que s'hagi celebrat. Des de la seva primera edició, el Flea Market és tot un esdeveniment social que combina el mencionat intercanvi amb activitats culturals i musicals.


.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada