"Només la força social que sigui capç d'inventar-se a si mateixa pot ser capaç de transformar la societat.

El màxim d'utopisme acompanyarà l'òptim de realisme"

Henri Lefebvre 1967.

dijous, 18 d’abril del 2013

E1. L’època de la transició democràtica

Durant la transició, l’especulació urbanística actuava amb total complicitat de la institució municipal. A més l’antic districte IX de Sant Andreu era sens dubte el pitjor equipat de Barcelona. Va ser durant la dècada dels 70, conjuntament amb el període àlgid, d’esperança, lluites i reivindicacions del conjunt de Barcelona, quan va néixer l’AVV de Porta. Concretament, va ser arran de les lluites pel semàfor del Verdum quan l’any 1973 es va fundar l’associació de veïns del nostre barri, ara fa just 40 anys. Durant aquell any un grup de veïns van tallar el passeig Verdum varies vegades fins que obtingueren el que avui es considera l’inici de l’AVV de Porta. 


No es sorprenent que a partir de les lluites del passeig Verdum es generés un teixit reivindicatiu que lluités per les necessitats socials del barri ja que la situació d’equipaments era molt deficitària. Els veïns van seguir lluitant en les reivindicacions per convertir en zona verda un dels solars que encara quedava sense construir en el centre del barri, la actual plaça Sóller. Aquell solar es va convertir en el centre de les lluites veïnals, on l’assemblea de barri articulava les demandes en matèria de zones verdes i equipaments públics. Un cop més gràcies a les lluites l’ajuntament va adquirir l’any 1977 el solar per situar la plaça Sóller que acabaria sent ja en època democràtica el cor simbòlic del barri.




E1.1. La fundació de l'Associació de veïns


Il·lustració 1. Els joves tallant el passeig verdum. K. Manresa.












El desencadenant que va propiciar la fundació de l’AVV de Porta, el trobem en un seguit d’accidents mortals que van tenir lloc al passeig Verdum. Els veïns, preocupats per la inseguretat en aquesta via, es van unir per demanar un semàfor que regulés correctament el tràfic. S’acusava a l’Ajuntament de Barcelona de no haver aportat els mitjans necessaris per evitar les morts en els 3 accidents de tràfic.








Il·lustració 2. Estatuts de l’AVV de Porta. 1973.


Va ser el Maig de l’any 1973, ara fa 40 anys quan es va fundar l’AVV de Porta donant inici a les lluites veïnals en el nostre barri.




il·lustració 3. Primer manifest de l’AVV de Porta. 1975.




Coincidint amb la mort de Franco, l’any 1975, es va redactar el primer manifest de l’AAV de Porta, “¿Verdad que estás contento en tu barriada?”. Aquest text amb un marcat to irònic, buscava atreure als veïns a formar part de l’AVV. A més deixava de manifest les demandes d’aquells temps en el barri: clavegueram, pavimentació de carrers, sanitat, zones verdes, escoles,… 














il·lustració 4. Primer local de l’AVV de porta. T.Heras, 1976.



El primer local de l'AVV de Porta va estar situat al passatge ciutat de Mallorca nº24, on es van començar a celebrar reunions de veïns, joves, jubilats,…












E1.2. Les reivindicacions dels veïns



il·lustració 5. El solar, centre de les lluites veïnals. Virginia, 1976.



El solar de la Plaça Sóller es va convertir en el centre de les lluites veïnals, on l’assamblea de barri articulava les demandes en matèria de zones verdes i equipaments públics. 











il·lustració 6. El tauló d'anuncis de la plaça Sóller. Virginia 1976. 



El tauló d'anuncis situat al solar de la plaça Sóller informava si hi havia assemblea o de qualsevol altre esdeveniment. En aquest cas tocava parlar sobre el futur de la Plaça Sóller com a zona verda. 











il·lustració 7. El cartell informatiu de la plaça Sóller. Virginia 1976.



Cartells informatius sobre les demandes en matèria de zones verdes, escoles nacionals, residencia jubilats, centres hospitalaris d’atenció menor, locals culturals i recreatius per a joves, urbanització de carrers... 
















il·lustració 8. La primera revista de l’AVV de Porta, 1976.


Durant el mes de Març es va publicar la primera revista de l’AVV. En un principi la publicació era mensual i costava 10 pessetes.


















il·lustració 9. Les vinyetes de porta. 



S’ha de destacar les nombroses vinyetes que van realitzar els veïns durant aquesta època on es van dibuixar les principals reivindicacions del barri. 








il·lustració 10. Cartells de les activitats de l’AVV de veïns. 



A més de les reivindicacions, l’AVV organitzava activitats de tot tipus. En aquest dos casos un vídeo fòrum i una xerrada sobre la natalitat. 





il·lustració 11. Més cartells de les activitats de l’AVV de veïns. 


En aquest cas la vocalia de Dones de l’AVV de Porta va organitzar un col·loqui sobre prevenció d’accidents infantils i alimentació. 








il·lustració 12. Xocolatada a la plaça sóller. Virginia, 1976. 


Es realitzaven xocolatades infantils a la plaça Sóller on hi participaven tots els veïns del barri, des de els mes joves fins als més grans. En aquest cas va ser organitzada per la vocalia de joventut. 


















il·lustració 13. Exposició de dibuixos infantils de la plaça sóller. Virginia, 1976. 



A la mateixa xocolatada de la plaça Sóller de l’any 1976, es van presentar els dibuixos sobre propostes de la plaça Sóller com a zona verda, realitzats pels nens i nenes del barri. 

















il·lustració 14. Manifestació de jubilats. Virginia, 1976. 


El grup de jubilats es manifestaven per tot el barri reivindicant unes pensions que fossin suficients per viure, demanaven centres assistencials, residencies de la gent gran i habitatges ja que es trobaven abandonats per l’administració però també molts cops per les seves famílies. 









il·lustració 15. El grup de joves, Virginia, 1976. 


El grup de joves es va fundar al voltant de l'AVV l'any 1973. S’articulaven per mitjà de reivindicacions, organitzant activitats de cara al barri, com festes juvenils, xocolatades infantils, cine fòrum, disco-forum de Quilapayún, recitals,... La vocalia de joventut es reunia un cop per setmana en el local de l’AVV. Era un grup de joves conscients de la problemàtica del barri i lluitaven per millorar les condicions de vida dels veïns. 








il·lustració 16. Inundació en el carrer Maladeta. 


Als dies de pluja, el nostre barri s’inundava convertint-se en un fangal. Durant el Març del 1976 quedaven sense asfaltar els següents carrers: Alcudia, Falantix, Valldemosa, Andraitx, Porta, Nova Porta, Maladeta, sortida del Passatge de la Plaça Sóller, Alloza, Pintor Alsamora, Escultor Ordoñez, Santany, Velia, avinguda Rio de Janeiro, final carrer Alella, Figaró i Busquets. 
















il·lustració 17. Veïns de Porta trencant el paviment. Virginia, 1976. 


Una altra lluita dels veïns de Porta durant l’etapa de la transició va ser la urbanització dels carrers. Durant la dècada dels anys setanta molts carrers estaven sense asfaltar, això provocava inundacions. En ocasions els veïns per la falta de resposta institucional tenien de trencar el paviment per evacuar el aigua de les zones inundades. 















il·lustració 18. Manifestació a Fabra i puig per la urbanització dels carrers. Virginia, 1976. 


Durant l’any 1976 la resposta dels veïns no es va fer esperar més. Tallaren el passeig Fabra i Puig col·locant una pancarta en la que es podia llegir “Los vecions de la c/. Velia exigimos el asfaltado inmediatamente”. 









il·lustració 19. El carrer velia. Virginia, 1976. 


El carrer Velia després de 20 anys encara seguia a l’espera d’asfaltar. Aquell carrer era un fangal completament intransitable! 
















il·lustració 20. Reunió de veïns en la visita del delegat d’obres públiques al carrer velia. Virginia, 1976.



Durant la visita del el senyor Pujades al carrer Velia, els veïns van convocar reunions on el delegat d’obres publiques va participar per parlar sobre la problemàtica d’urbanització del carrer. Un cop més es va veure com per a defensar els interessos es fonamental la unió entre els veïns. 

















il·lustració 21. Referèndum a l’escola esplai. T.Heras, 1976. 


Durant aquesta època es va fer un referèndum per a tractar el tema de l'educació a l’antic col·legi esplai, avui escola de disseny Deià. 














E1.3 Les escoles en lluita.



il·lustració 22. Manifestació de les escoles en lluita. T. Heras, 1976. 



Durant els anys 1976 i 1978, un actiu moviment veïnal assembleari va lluitar per donar resposta a la falta d’escoles gratuïtes i estatals del barri. Aquest moviment es va anomenar “Escoles en Lluita”, on les principals demandes buscaven aconseguir una escola estatal que estigués basada en la gratuïtat total, un màxim de 30 nens per classe, una gestió del centre per part dels pares, mestres, alumnes i veïns i la creació i la continuïtat d’un equip pedagògic escollit per l’assemblea de l’escola. Després de les classes els veïns, famílies, alumnes i mestres sortien al carrer per aconseguir els seus propòsits. En la fotografia es pot apreciar una de les manifestacions sortint de l’antiga Escola Sol ocupada per als veïns, avui seu actual de l’AVV de Porta. 



il·lustració 23. L’hora del pati dels alumnes de l’escola sol. T. Heras, 1976. 


La llarga pressió dels veïns va fer possible la construcció de l’escola pública “Soller”, actualment escola pública “Palma de Mallorca”. En el solar que feia de pati a l’escola Sol es va escriure "Aquí queremos una escuela". 7 mesos després van aconseguir tenir-la. Lluitar fort i seguit servia per obtenir resultats. 









E1.4. El projecte de la plaça Sóller


il·lustració 25. El projecte de la plaça sóller realitzat pels veïns. 1977. 


Durant la definició del projecte es va viure el primer procés participatiu de la plaça Sóller. Es va presentar a l’administració un projecte escollit i realitzat pels mateixos veïns de Porta. En el procés de construcció de la plaça Sóller els veïns també van aportar el seu esforç, ja que en una primera fase de plantada d’arbres i bancs, la manca de manteniment, va obligar als veïns a regar aquests arbres amb galledes. A més en la definició del projecte, l’administració va participar en una assemblea massiva exposant la maqueta de la futura plaça Sóller. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada